128 bit vs. 256 -bitna grafička kartica

128 bit vs. 256 -bitna grafička kartica
Utvrditi snage i slabosti relativnih grafičkih kartica nije lako. Osim same grafičke procesorske jedinice, morate uzeti u obzir memoriju, stream procesore i druge komponente. Zatim tu je i brzina prijenosa podataka ili “bitrate” sabirnice koja povezuje memoriju kartice s njezinim procesorom. Kada sve ovo uzmete u obzir, iako se može činiti kontraintuitivnim, 128-bitna grafička kartica nije nužno bolja od 256-bitne. Funkcija

Propusnost grafičke kartice odnosi se na količinu podataka koju kartica može premještati između GPU -a i RAM -a u svakom ciklusu takta. To je sastavni dio ukupne propusnosti memorije kartice ili propusnosti. Veća propusnost omogućuje kartici da brže i s boljom razlučivošću dođe na zaslon, što rezultira glatkijom i kvalitetnijom slikom.
Izvođenje

Stvarna propusnost ili propusnost grafičke kartice, mjerena u gigabajtima u sekundi, a ne u bitovima, ovisi o kombinaciji propusnosti mreže sabirnica i učestalosti RAM -a. Izračunava se dijeljenjem brzine prijenosa s 8 kako bi se pretvorilo u bajtove, a zatim se rezultat pomnoži s frekvencijom RAM -a u megahercima. Na primjer, 128-bitna grafička kartica s 3000 MHz RAM-a ima 48 GB / s propusnosti. Uz ostale podjednake uvjete, 256-bitna kartica ima dvostruko veći iznos, odnosno 96 GB / s.

Zablude

Istina je da, ako su ostale stvari jednake, 256-bitna grafička kartica nudi dvostruku propusnost memorije u odnosu na 128-bitnu analognu, realno, dvije grafičke kartice neće biti odvojene samo veličinom sabirnice.. Drugi čimbenici, poput količine i brzine RAM -a, još uvijek su na djelu. . Iz tog razloga kartice uvijek treba uspoređivati ​​prema ukupnoj propusnosti memorije, a ne prema brzini prijenosa.
Iskoristiti

dvije 128 i 256 -bitne grafičke kartice prikladne su za veliku većinu korisnika. Oni su više nego dovoljni za osnovno računanje, ali i za proračunske igre i opću uporabu softvera za 3D grafiku poput 3ds Max i Maya. Kartice na razini entuzijasta ostaju 256 -bitne, samo najsnažnije i najskuplje kartice rade na razini ocijenjenoj na 320 -, 384 -, au rijetkim slučajevima i na 512 -bitnoj
Overclocking
, fotografije

Propusnost grafičke kartice fizički je ograničena brojem pinova koje procesor ima, pa se ne može overclockati poput procesora. Drugim riječima, 128-bitna kartica ne može se nadograditi sve dok ne postane 256-bitna. Budući da je propusni opseg memorije proizvod brzine i frekvencije RAM -a, moguće je povećati ukupnu propusnost kartice overklokiranjem RAM -a. Budući da brzina prijenosa podataka i frekvencija RAM -a ne služe ni za što drugo osim za doprinos ukupnoj propusnosti memorije, svako njeno povećanje učinkovito je povećanje za drugu. Ipak, overclocking RAM -a uvijek je učinkovitiji na karticama s većim bitrateom. Povećanje od 128 MHz za RAM na frekvenciji 128-bitne kartice dovodi do dodatnih 2,048 GB / s protoka. Ako umjesto toga kartica ima 256 bita, taj dobitak se udvostručuje na 4.096 Gb / s.