Definicija grafičke kartice

Definicija grafičke kartice
Grafičke kartice, također poznate kao video kartice, grafički akceleratori ili kartice za prikaz računalni su hardver koji uzima binarne podatke – odnosno podatke komprimirane u sustav od samo dvije znamenke, 1 i 0 – i pretvara te podatke u slike koje su prikazane na monitor računala. Grafičke kartice su vanjski uređaji koji se mogu kupiti i priključiti na matičnu ploču kroz odgovarajući utor. Neke matične ploče imaju integriranu grafičku karticu, što znači da je grafička kartica ugrađena. GPU

Grafička procesorska jedinica (GPU) slična je procesorskoj jedinici računala matične ploče (CPU). Oboje se ponašaju poput mozga za izvođenje složenih izračuna i uputa za obradu, ali GPU je posebno dizajniran za izvođenje izračuna potrebnih za iscrtavanje grafike. Neke grafičke kartice imaju GPU -e s više tranzistora nego CPU -i. Podaci koje obrađuje GPU zatim se prenose na uređaj za prikaz izvan računala.
VRAM

Budući da grafičke kartice stvaraju slike, potrebna im je memorija za pohranu. Video VRAM memorija je nasumičnog pristupa koja pohranjuje podatke o pikselima, boji i njihovom položaju. Frame međuspremnik izraz je koji se povezuje s učitavanjem slika prije njihove upotrebe, brzinom i povećanjem performansi. VRAM može istovremeno čitati i pisati u svoju memoriju.

BIOS

grafičke kartice također imaju osnovni sustav ulaza / izlaza ili BIOS čip, ugrađen u karticu. Ovaj sustav pohranjuje postavke grafičke kartice i djeluje kao dijagnostički alat za memoriju kartice tijekom pokretanja. BIOS sadrži sve podatke potrebne za karticu sučelja s matičnom pločom. Parametri poput brzine obrade mogu se vidjeti odavde.
PCI

PCI je periferna komponentna veza (PCI), koja omogućuje povezivanje uređaja s matičnom pločom. PCI utori zamijenili su portove sabirnica ISA i VESA, a većina današnjih matičnih ploča ima PCI ulaze i AGP utor za grafičku karticu. PCI Express novi je oblik PCI utora i na kraju će ga zamijeniti. Grafičke kartice povezuju se putem PCI utora, iako su novije kartice kompatibilne s PCI expressom. Ovi su utori visokih performansi i prijenosa podataka.
fonction

Grafička kartica ima nekoliko osnovnih elemenata za funkcioniranje, uključujući procesorsku jedinicu, koja povezuje matičnu ploču i vlastitu memoriju. Kada instalirate grafičku karticu, uređaj se stavlja u PCI Express ili PCI utor, koji je vrsta plug-and-play veze, ugrađena u matičnu ploču. Na vanjskom kraju grafičke kartice nalaze se priključne točke za monitore, ponekad i više od jedne. Kad majka prenese podatke na grafičku karticu, ona dekodira te slike u slike, koje se zatim prikazuju na ekranu računala.