Kako stvoriti makro u Photoshopu

Kako stvoriti makro u Photoshopu
Grafički dizajneri i fotografi imaju brojne procese koje često izvode na svojim slikama. Na primjer, fotografi mogu promijeniti veličinu, primijeniti vodene žigove za stvaranje minijatura i fotografija koje žele dodati u svoje internetske portfelje. Ovi ponavljajući zadaci mogu postati glomazni, pa stvaranje makronaredbi može pomoći automatizirati i ubrzati proces. Photoshop, Adobeov računalni softver za grafički dizajn i manipulaciju fotografijama, uključuje način stvaranja vlastitih makronaredbi (nazvanih “Akcije”), a zatim ih izvršavajte u budućim slikama. Upute
1

Otvorite datoteku slike s kojom želite stvoriti svoju makronaredbu. Na izborniku “Datoteka” odaberite “Otvori”. Pronađite slikovnu datoteku u prozoru istraživača, kliknite je, a zatim kliknite “Otvori”.
2

U oknu “Povijest” kliknite karticu “Radnje” za pristup izborniku Radnje. Ako ga ne možete pronaći, otvorite izbornik “Prozor” na alatnoj traci, a zatim odaberite opciju “Radnje”.
3

Pritisnite gumb “Kreiraj novu radnju”. Pojavit će se prozor s upitom da imenujete svoju radnju, a zatim je dodijelite mapi Actions. Nakon što ste odabrali, pritisnite “OK”.
4

Pritisnite gumb “Počni snimanje”. Svaki postupak koji primijenite na svoju sliku bit će zabilježen na djelu. Za korake koji zahtijevaju intervenciju – poput promjene veličine, koja zahtijeva da unesete veličinu koju želite da slika bude – Radnja će automatski spremiti vaš unos.
5

Pritisnite gumb “Zaustavi reprodukciju”. / gumb za snimanje “za završetak snimanja vaše radnje.
6

Kliknite okvir pored bilo kojeg koraka u oknu Radnje koji zahtijeva različitu ljudsku intervenciju. Na primjer, ako svaki put želite promijeniti veličinu sličica na istu razlučivost, ostavite okvir označenim i radnja će automatski promijeniti veličinu slike na veličinu koju ste koristili pri izradi radnje. Međutim, ako želite da vas radnja svaki put pita koju veličinu koristiti, označite okvir. Kada “pustite” radnju, radnja će se pauzirati kako bi vas u tom koraku upitala za unos.